Heat maps
Nastavit jako domovskou stránku
Dnes je 20.01.2019
Přesný čas: 12:42 Svátek: Ilona Zítra: Běla

OHEŇ PŘED 40 LETY VZNIKL SAMOVZNÍCENÍM PIVOVARSKÉHO KVĚTU

článek vytvořen 18. 04. 2009, přečetlo si ho 1121 lidí

Trutnov - Přes čtyřicet let uplynulo od největšího požáru zdejšího pivovaru. V noci z 8. na 9. března 1969 vznikl uvnitř areálu oheň, který způsobil škodu za přibližně pět milionů korun a zcela zničil pivovarskou sladovnu. Ta už nebyla nikdy obnovena. Přestože zaměstnanci likvidovali následky ohně přes dva týdny, chod pivovaru omezen nebyl.
„Požár neomezil provoz, ale zasáhl do struktury pivovaru,“ vzpomíná Jan Špalek, tehdejší zaměstnanec pivovaru a jeden z pamětníků tragické události. Pivovar založený roku 1582 zahořel za svoji historii třináctkrát. Oficiálních informací o požáru pivovarské sladovny z roku 1969 není mnoho. Ani dobový tisk se o něm podrobněji nezmiňuje. Jediným zdrojem jsou výpovědi pamětníků. „Při sušení sladu došlo k samovznícení silné vrstvy pivovarského květu,“ popisuje příčinu Jan Špalek.

„Slad se tenkrát sušil dvakrát dvanáct hodin. Jenže to byla otrocká práce a bylo na ni málo lidí. Tak se sušení upravilo na jednou krát osmnáct hodin, dala se silnější vrstva sladu a umístila se vrtule do komína, aby byl lepší tah vzduchu,“ říká Špalek.

Oheň začal řádit kolem půlnoci. Zaměstnanci, kteří bydleli v pivovarském areálu, se oněm dozvěděli kolem jedné hodiny v noci. „Byl to fofr. Jakmile to chytlo, byl to silný tah. Požár zlikvidovali až dobrovolní hasiči,“ uvádí Špalek.



Pro sladovnu to byl konec. Vedení pivovaru už ji neobnovilo. Nastalo nové období. „Postavila se čtyři velká sila a do pivovaru se přivážel už hotový slad,“ tvrdí Špalek.

Přestože oheň chod pivovaru neohrozil, škoda dosáhla neuvěřitelných pěti milionů korun. „To bylo na tehdejší dobu opravdu hodně. Když vezmete, že chleba stál tehdy pět korun, deset deka polosuchého salámu dvě padesát, máslo také dvě koruny padesát a dvanáctistupňové pivo korunu devadesát,“ dodává Špalek.

V současné době vyrábí trutnovský pivovar čtyři druhy piva (10, 11, 12 a 14°) v celkovém objemu přes 100 tisíc hektolitrů ročně. Pivo Krakonoš se vyrábí klasickou technologií jako nepasterizované a mikrobiálně filtrované. Pro výrobu lahodného moku se používá voda z vlastní, osmdesát metrů hluboké studny.

Pavel Cajthaml
Trutnovinky Víkend
Foto: archiv J. Špalka

© 2005 - 2013 Trutnovinky.cz    Všechna práva vyhrazena